Search engine advertising (SEA)

Heb je een interessante, kortlopende campagne? En verschijnt deze niet bovenaan de zoekresultaten in Google? Wil je jouw campagne boosten met online advertenties?>

Wat is search engine advertising (SEA)?

Search engine advertising of zoekmachine marketing is het betalen van advertenties op de zoekresultatenpagina’s van zoekmotoren. In Google zijn dat de zoekresultaten die je bovenaan op een licht gekleurde achtergrond en in de rechterkolom vindt. Je kan daar staan als je biedt op zoekwoorden waarvoor je bovenaan gevonden wil worden. Je schrijft dan een advertentie (die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen) en legt een link naar een pagina binnen jouw website.

Waarom Google AdWords?

Er zijn verschillende online advertentieprogramma’s zoals Google AdWords. Maar gezien onderzoek uitwijst dat de overgrote meerderheid van de mensen in België zoeken via Google, is het evident dat we de mensen tegemoet komen op de plaatsen waar zij zich bevinden.

Bovendien kan dit programma zijn advertenties ook tonen in op miljoenen andere websites in het Google Display Network. Daarin worden advertenties gekoppeld aan relevante pagina’s op bijvoorbeeld nieuwssites.

Voor wie kan Search Engine Marketing interessant zijn?

Voor elke federale overheidsdienst, in het bijzonder overheidsdiensten die regelmatig een advertentiecampagne lanceren.

Wat doet onze dienst?

Je kan een reclamecampagne bestellen via de cel Offline van de dienst Externe Communicatie van de Kanselarij van de Eerste Minister. Deze dienst kan een campagne opstellen met een hele waaier aan advertenties: op televisie, radio, in kranten of andere tijdschriften of via websites (met banners).

Maar we kunnen deze campagne ook ondersteunen met een Google AdWords campagne. Onze dienst helpt bij het zoeken naar zoekwoorden en zet een campagne op. Ze beheert de AdWords campagne van begin tot einde en schrijft de advertenties in samenspraak met de campagnevoerende overheidsdienst. Ze brengt ook regelmatig verslag uit van de resultaten die via het advertentieprogramma eenvoudig te monitoren is.

Voorbeelden

Hoewel het een dienst is die nog niet zo lang aangeboden is, heeft onze dienst toch al wel enige ervaring. Zo hebben we in 2010 een Google AdWords campagne gevoerd voor de FOD Financiën om nog meer mensen te overtuigen om hun belastingen via Tax-on-Web in te voeren. Die campagne hebben we – gezien de lange tijd en het grote budget – uitbesteed aan een firma met een ruime ervaring, maar in 2011 hebben we zelf de campagne gevoerd voor het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (“Een geneesmiddel is geen snoepje!”).

Contactgegevens

Voor meer informatie over SEA diensten en Google AdWords, de mogelijkheden, voorwaarden of voor advies op maat, contacteer: Ines Jans